Sedumdak met zonnepanelen

Sedumdak met zonnepanelen

Met een sedumdak met zonnepanelen kunt u flink besparen op uw energieverbruik. De combinatie van een sedumdak en het opwekken van zonne-energie zorgt voor een win-win voor het milieu en voor uw portemonnee! Bij alfazon leggen we graag uit wat een sedumdak doet voor uw zonnepanelen én uw energieverbruik.

Sedumdak met zonnepanelen

Een sedum dakbedekking heeft veel voordelen. Een sedumdak zorgt voor extra isolatie, het vergroot de biodiversiteit, verbetert de isolatie van uw woning en kan regenwater langer vasthouden. Maar een sedumdak zorgt ook voor lagere temperaturen op het platte dak. En dat is belangrijk voor het presteren van de zonnepanelen. Door het verkoelende effect van sedum dakbedekking presteren de zonnepanelen namelijk nóg beter!

Waarom presteren zonnepanelen beter op een sedumdak?

Zonnepanelen presteren beter bij lagere temperaturen. Als de felle zon op uw – vaak zwarte – platte dak schijnt, wordt het dak echter enorm heet. Dit heeft invloed op de werking van de zonnepanelen. Het effect kan zijn dat de zonnepanelen tot wel 10% minder presteren!
Een sedumdak houdt echter water vast. Door de verdamping van het water blijft de temperatuur op het dak onder controle. Hierdoor kunnen de zonnepanelen beter hun warmte kwijt, wat weer een positief effect heeft op het rendement. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de vegetatie op groene daken de lucht filtert op verontreinigende deeltjes en stof. De schonere lucht boven een sedumdak heeft ook positieve invloed op de resultaten.

Minder onderhoudskosten

Een sedumdak met zonnepanelen heeft naast bovengenoemde meer voordelen. Er is bijvoorbeeld minder slijtage van de zonnepanelen bij lagere temperaturen. Maar zonnestralen slijten en verouderen ook uw platte dak. Door het plaatsen van een sedumdak met zonnepanelen slijt uw platte dak dus minder snel. En tenslotte houdt een sedumdak de hitte (of de kou in de winter) buiten, waardoor uw energieverbruik lager is. Zo kunt u uw zonnepanelen nóg sneller terugverdienen!

De warmtecoëfficiënt van zonnepanelen

De warmtecoëfficiënt van uw zonnepanelen laat u zien hoe de opbrengst van uw zonnepanelen wordt beïnvloed door de temperatuurstijging. Een sedumdak is een uitstekende manier om rekening te houden met het warmtecoëfficiënt en dus het rendement van uw zonnepanelen.

Bij alfazon kunnen we u alles vertellen over het rendement van de verschillende zonnepanelen en wat dit voor u betekent. Met een werkgebied die onder andere Den Bosch, Rosmalen, Vught, Boxtel en Oss bestrijkt staan we u graag te woord. Heb je vragen of kunnen wij je helpen? Neem contact met ons op!

Ga naar de bovenkant