Onderhoud zonnepanelen en schoonmaak

Onderhoud zonnepanelen

Voor het goed blijven functioneren – en een zo hoog mogelijke energieopbrengst – is het onderhoud van zonnepanelen belangrijk. Met behulp van goed onderhoud haal je het maximale uit de zonnepanelen en kun je zelfs de levensduur verlengen. Enkele belangrijke aandachtspunten voor het onderhoud van zonnepanelen zijn:

  • Regelmatige inspectie: voer regelmatig visuele inspecties uit om eventuele zichtbare problemen te identificeren, zoals beschadigde panelen, losse bekabeling of vogeluitwerpselen. Wij kunnen je helpen om problemen snel op te sporen en aan te pakken.
  • Schoonmaak: houd de zonnepanelen schoon om het effect van vuil, stof, bladeren of vogelpoep te minimaliseren.
  • Veiligheid: als je zelf het onderhoud uitvoert, zorg er dan voor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Schakel de panelen uit en/of werk alleen op het dak als je ervaring hebt en weet wat je doet. Bij twijfel kun je het onderhoud het beste overlaten aan alfazon.
  • Controle op schade: controleer de zonnepanelen regelmatig op mogelijke schade, zoals barsten, krassen of losse aansluitingen. Als je schade ontdekt, neem dan contact op met ons om het probleem te verhelpen.
  • Snoeien van omliggende vegetatie: is er begroeiing in de buurt van de zonnepanelen? Voorkom dat beplanting de panelen bedekt of schaduw veroorzaakt. Dit vermindert de opbrengst van de zonnepanelen.
  • Controle van omvormer en bekabeling: controleer de omvormer regelmatig op foutmeldingen en zorg ervoor dat alle bekabeling goed is aangesloten.

Wilt u het onderhoud van uw zonnepanelen volledig door alfazon laten verzorgen? Bekijk ons serviceplan of neem direct contact met ons op.

Schoonmaken zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag, waardoor ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Echter bij de randen kan het vuil zich toch beetje bij beetje ophopen. Doordat er in de lucht ook organische verbindingen aanwezig zijn, denk aan vogelpoep, stuifmeel, en Saharazand, kan dat beetje dat achterblijft wel groeien. Als u de panelen niet reinigt kan het vermogensverlies (opbrengstvermindering) al snel na 2 jaar 3 % bedragen. Ons advies is om uw panelen jaarlijks te laten reinigen en inspecteren. Schoonmaken doe je met osmose-water (kalkvrij) en een zachte borstel. Geen schoonmaakmiddelen gebruiken. Als wij de schoonmaak doen, controleren we ook het systeem en de bedrading. We meten het systeem door om te checken of alle panelen nog actief en goed functioneren.

Vogelwering zonnepanelen

Daarnaast is het van belang om vogelwering te plaatsen onder uw zonnepanelen. Dit om te voorkomen dat vogels nesten gaan bouwen onder uw zonnepanelen.
Dit is brandgevaarlijk en kan daarnaast geluidsoverlast bezorgen als er bijvoorbeeld kinderen slapen onder het dakgedeelte van de zonnepanelen.

Door regelmatig onderhoud haal je dus een hoger rendement en vermijd je defecten en gaat uw systeem dus langer mee.

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

Samen naar een duurzamere wereld.